Megugrott a thaiföldi gyümölcsexport: több mint egymillió tonna gyümölcsexport 2022 első felében

Thaiföld GDP-je 2,5%-kal nőtt a második negyedévben, a gazdaság és a turizmus fellendülésben van
2022-09-07
Legújabb Thai SELECT étterem Magyarországon – a budai GreenThai étterem!
2022-10-05

Thaiföld több mint egymillió tonna gyümölcsöt exportált az idei év első felében, ezzel 2,2 milliárd amerikai dollár bevételt ért el. A Thaiföldi Kereskedelmi Minisztérium arra számít, hogy a thaiföldi szigorú biztonsági előírásoknak és az élelmiszer-termelők széleskörű együttműködésének köszönhetően idén tovább fog növekedni a gyümölcsexport.

 

 

Földrajzi fekvésének köszönhetően Thaiföld trópusi ország, termékeny talaján különféle ízletes gyümölcsök termeszthetők. Thaiföld a kiváló minőségű trópusi gyümölcsök egyik vezető termelőjeként és exportőreként ismert a világban. Trópusi gyümölcsei között lehet megemlíteni például a mangót, az ananászt, a kókuszdiót, a mangosztánt és a duriant amely a “trópusi gyümölcsök királya”.


Meghívjuk Önt, hogy tudjon meg többet a thai gyümölcsökről magyar nyelven ebben a cikkben.

 

A thaiföldi gazdák intelligens mezőgazdasági gyakorlatának köszönhetően a prémium minőségű thaiföldi gyümölcsök világszerte egyre népszerűbbek. Kína és az ázsiai országok a fő exportcélpontok, de az európai piac is egyre több thaiföldi gyümölcsöt importál. 2022 első félévében Thaiföld több mint 1 millió tonna gyümölcsöt exportált, ami több mint 80 milliárd baht bevételt hozott a gazdáknak. A megnövekedett kivitel elsősorban a thaiföldi gyümölcsök iránti erős globális keresletnek tulajdonítható másfelől a 2022-es betakarítási szezon magasabb termésének. Ezért a thaiföldi kereskedelmi minisztérium arra számít, hogy a thaiföldi gyümölcsök exportjai- beleértve a friss, fagyasztott, szárított és konzervált gyümölcsöket is – idén 15%-kal nő, és eléri a 287,50 milliárd bahtot (kb. 8,53 milliárd dollárt).

 

Vezető gyümölcsexportőrként Thaiföld világszerte szállít gyümölcstermékeket a fogyasztóknak, nagy hangsúlyt fektetve a biztonság garantálására. Ahogy a Covid-19 világjárvány az élelmiszerbiztonság kérdését a világ figyelmének előterébe helyezte, Thaiföld az egész mezőgazdasági ellátási láncot az új normák felé terelte. A globális kereskedelmi partnerek bizalmának növelése és a thaiföldi mezőgazdasági termékekben rejlő nagy potenciál megerősítése érdekében a thaiföldi kereskedelmi minisztérium a Közegészségügyi Minisztériummal, a Mezőgazdasági és Szövetkezeti Minisztériummal, valamint a Belügyminisztériummal együttműködve 2020-ban elindította a “Thaiföld biztonsággal szállít” kampányt. A kampány magában foglalja a COVID-19 megelőzés legjobb gyakorlatának végrehajtását az exportra szánt élelmiszertermelésben. A finomított intézkedések értelmében a gyártók, exportőrök, üzleti szereplők, gyümölcsszállítók és logisztikai szolgáltatók követik az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott higiéniai és egészségügyi szabványirányelveket, és biztosítják a termékek szennyeződésmentességét.

 

 

Thaiföldi Kereskedelmi Minisztérium kampánya “Thaiföld biztonsággal szállít”


Budapesten a Kőbányai út és Hungária körút sarkán található Ázsiai piacon a thaiföldi gyümölcsök már frissen is elérhetőek. A konzerv gyümölcsök általában az olyan nagyáruházakban is beszerezhetők, mint az Auchan, Tesco, Metro és Spar. Ezek választékában többek között találhatunk mangót, gyümölcs koktélt, longánt, ananászt és licsit is. Ezeket a termékeket többnyire a Foltin Globe, Point Marketing, VOG Export-Import, illetve a Giana cégek importálják.


Magyarországon 2021-ben 27 %-kal nőtt a friss trópikus gyümölcsök kereslete, az importforgalmuk értéke meghaladta a 31,56 millió USD-t. A friss trópikus gyümölcsök döntő hányada európai cégek köztük német (28,96%) és holland (27.7%) cégek közvetítésével jut el a magyar piacra. A legnagyobb gyümölcsimportőr és kereskedő cégek Németországban a Deutscher Fruchthandelsverband (https://dfhv.de/kontakt/) Hollandiában a GroentenFruitHuis sector association tagjai között találhatók.

Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete (Thai Trade Center Budapest) szívesen fogadja mindazon cégek megkeresését, akik érdeklődnek thaiföldi trópusi gyümölcsök beszerzése iránt. Külön öröm számunkra, hogy a thaiföldi utazási korlátozások feloldását követően egyre több magyar cég képviselője látogat el üzletszerzési szándékkal vendégszerető országunkba,Thaiföldre. Szeretnénk szíves figyelmülkbe ajánlani hogy képviseletünk rendszeresen szervez sikerekben gazdag kétoldalú online üzleti találkozókat thaiföldi exportőrőkkel. Reméljük, hogy minél több magyar céget tudunk üzleti partnereink közösségében üdvözölni. Megtisztelő érdeklődésüket a 06 1 212 2738 telefonszámon illetve a thaitradebudapest@thaicomm.hu e-mail címen várjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.