Thaiföld GDP-je 2,5%-kal nőtt a második negyedévben, a gazdaság és a turizmus fellendülésben van

A járvány után megnövekedett a kereslet a kiváló minőségű, Thaiföldön gyártott természetes gumikesztyűk iránt
2022-08-30
Megugrott a thaiföldi gyümölcsexport: több mint egymillió tonna gyümölcsexport 2022 első felében
2022-09-14

Thaiföld bruttó hazai terméke 2,5%-kal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ami a világjárványból való folyamatos kilábalást mutatja, amit a mezőgazdasági termelés, a lakossági fogyasztás és az export növekedése segíti. A legfontosabb tényezők, mint például a turizmus fellendülése, a COVID-19 elleni védekezés enyhítése és a thaiföldi határok újranyitása a nemzetközi turisták előtt a második negyedévben. A 2022-es GDP-növekedési előrejelzést azonban 2,7-3,2 százalékra csökkenti az építőipari és gépipari beruházásokat lassító globális infláció, valamint az ukrajnai háborúval kapcsolatos bizonytalanságok. Ennek következtében a jelenlegi 0,75%-os kamatszintet meghaladó kamatemelések várhatók.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

 

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Fejlesztési Tanács Hivatala (Office of the National Economic and Social Development Board – NESDC) 2022. augusztus 15-én közzétette a thaiföldi bruttó hazai terméke (GDP) 2022 második negyedévére és a 2022-re vonatkozó gazdasági előrejelzést:

 

A thai gazdaság 2022 második negyedévében

A thai gazdaság 2022 második negyedévében éves bázison számolva enyhe, 2,5%-kal bővült, az előző negyedévi 2,3%-os növekedéshez képest gyorsabb ütemben. Szezonálisan kiigazítva a gazdaság 0,7%-kal nőtt 2022 első negyedévéhez képest. Ezért összeségében a thaiföldi gazdaság 2,4%-kal bővült 2022 első felében az előző év azonos időszakához (2021. január–június) képest.

A 2022-es gazdasági növekedés előrejelzése

A thai gazdaság 2022-ben az előrejelzések szerint 2,7-3,2%-os mértékben bővül (középértéken 3,0%-os növekedés) főként a következők tényezőknek köszönhetően:

  1. a belföldi kereslet és beruházások javulása;
  2. a belföldi turizmus fellendülése;
  3. az áruexport folyamatos bővülése.

A 2022 májusi becsléshez képest ez a változás összhangban van a világ vezető országainak lassuló gazdasági növekedésével  különösen az Egyesült Államokban, az eurózónában és Japánban, amelyeket az ukrajnai háború és a kínai Covid-19 helyzet egyaránt érintett.

 

Az inflációs ráta a becslések szerint 6,3-6,8% között mozog. A kiigazítást a felülvizsgált olajárak befolyásolják, ami magasabb energia- és élelmiszerárakat eredményez.

 

A  beruházások várhatóan 2,8%-kal nőnek 2022-ben. A magánfogyasztási kiadások 4,4%-kal, a magánberuházások pedig 3,1%-kal nőnek. Eközben az állami beruházások az előrejelzések szerint 2%-kal növekednek.

 

Az áruk exportértéke USA dollárban számítva 7,9%-kal nő. Emellett az áruk és szolgáltatások exportja 9,0%-kal bővül.

 

A  fizetési mérleg egyenlege az előrejelzések szerint a GDP 1,6%-át kitevő hiányt mutat majd.


Forrás: Office of the National Economic and Social Development Board

 

Bangkoki kínai negyed / Fotó: suzukii xingfu: https://www.pexels.com/photo/crowded-street-with-cars-passing-by-708764/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.