Mangó, kókuszdió, durian: a thaiföldi gyümölcsexport meglovagolja az egészségtrendet

Új beutazási korlátozás Thaiföldre 2022. július 1-től: nincs szükség Thailand Pass-ra és egészségbiztosításra!
2022-07-05
67. Bangkoki Nemzetközi Drágakő és Ékszer Kiállítás (Bangkok Gems & Jewelry Fair 2022)
2022-07-07


BANGKOK, 2022. május 30. /PRNewswire/ —
A 25 kilogrammos jackfruit ropogós sárga húsától kezdve – amely frissen vagy húspótlóként főzve is fogyasztható – a természetes kókuszvízig, a Thai gyümölcsök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egészséges hatásaik mellett ehhez hozzájárul az innovatív csomagolásuk is, melyek megkönnyítik fogyasztásukat, továbbá segítenek megőrizni frissességüket is. Az adatok szerint Thaiföld változatos egzotikus gyümölcsexportja egyre nagyobb teret hódít az egészségtudatos fogyasztók körében világszerte.

Thai fruit

Thai gyümölcsök a thaiföldi termelői piaconAz ország teljes gyümölcsexportjának értéke 2021-ben 48%-kal, mintegy 6,2 milliárd dollárra nőtt, ezzel Thaiföld a világ 7. legnagyobb gyümölcsexportőre a Global Trade Atlas adatai szerint.

Az elmúlt években megnövekedett a gyümölcsök és gyümölcslevek globális fogyasztása az egészségesebb táplálkozásra való törekvés miatt, továbbá ez a tendencia a COVID-19 világjárvány idején fel is gyorsult. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a 2021-es évet a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Évének nyilvánította és „elengedhetetlen tápláléknak” nevezte őket.Thaiföld gyümölcstermése, amely a legtöbb esetben március és július között tetőzik, magában foglalja:

  • A Duriant, az úgynevezett “gyümölcsök királyát”, egy vezető export terméket, amelyet édes íze és erős illata miatt szeretnek Ázsiában, illetve gyakran a sajtokhoz hasonlítják;
Thai Durian

Thai Durian

  • A Mangosztán finoman illatos fehér pépjét, avagy a “Gyümölcsök Királynőjét”, mely egy sötétlila héjba csomagolt kis ajándékra hasonlít;
Thai mangosteen

Thai Mangosztán

  • Az éretten és éretlenül fogyasztandó Mangófajták tucatjait;

Thai Mangó

Thai mangó

  • A Longant szőlőszerű fehér húsával és enyhe pézsma illatával;
Longan

Longan

  • És a tápanyagokban gazdag Tamarindot, melyet édes-savanyú húsa, illetve az emésztést elősegítő tulajdonságai miatt fogyasztanak szárítva. A híres Pad Thai tészta “varázshozzávalójaként” is használják.
Thai Tamarind

Thai Tamarind

Pad Thai

Pad Thai (thai pirított rizstészta garnélaval)
Thaiföld gyümölcsexportjának legnagyobb részét a friss gyümölcsök képviselik, és bár Ázsia a fő piac, az ország világszerte exportál konzerv-, szárított- és fagyasztottgyümölcsöt, fagylaltot, illetve italokat is. Kiemelendő például az ananász, mangó, guava, narancslé, valamint kókuszvíz. Thaiföld 630 millió dollárt kitevő 2021-ben a világ nyolcadik legnagyobb gyümölcslé-exportőre volt, ami 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A Doi Kham, az egyik legnépszerűbb kiváló minőségű thai gyümölcslé márka


Az Egyesült Államok és az európai országok piacán egyre népszerűbbek a bio gyümölcslevek, továbbá egyre nagyobb a kereslet az alacsony cukortartalmú és kalóriaszegény illetve a vitamin és a probiotikum tartalmú termékek iránt.

A Malee, az egyik legnépszerűbb kiváló minőségű thai gyümölcslé márka


Budapesten a Kőbányai út és Hungária körút sarkán található Ázsiai piacon a thaiföldi gyümölcsök már frissen is elérhetőek. A konzerv gyümölcsök általában az olyan nagyáruházakban is beszerezhetők, mint az Auchan, Tesco, Metro és Spar. Ezek választékában többek között találhatunk mangót, gyümölcs koktélt, longánt, ananászt és licsit is. Ezeket a termékeket többnyire a Foltin Globe, Point Marketing, VOG Export-Import, illetve a Giana cégek importálják.

Magyarországon 2021-ben 27 százalékkal nőtt a friss trópikus gyümölcsök kereslete, az importforgalmuk értéke meghaladta a 31,56 millió USD-t. A friss trópikus gyümölcsök döntő hányada európai cégek köztük német (28,96%) és holland (27.7%) cégek közvetítésével jut el a magyar piacra. A legnagyobb gyümölcsimportőr és kereskedő cégek Németországban a Deutscher Fruchthandelsverband (https://dfhv.de/kontakt/) Hollandiában a GroentenFruitHuis sector association tagjai között találhatók.

Thai canned fruit

Thai konzerv gyümölcsök

A Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete szívesen fogadja mindazon cégek megkeresését, akik érdeklődnek thaiföldi trópusi gyümölcsök beszerzése iránt. Külön öröm számunkra, hogy a thaiföldi utazási korlátozások feloldását követően egyre több magyar cég képviselője látogat el üzletszerzési szándékkal vendégszerető országunkba,Thaiföldre. Szeretnénk szíves figyelmülkbe ajánlani hogy képviseletünk rendszeresen szervez sikerekben gazdag kétoldalú online üzleti találkozókat thaiföldi exportőrőkkel. Reméljük, hogy minél több magyar céget tudunk üzleti partnereink közösségében üdvözölni. Megtisztelő érdeklődésüket a Thai Trade Center Budapest a 06 1 212 2738 telefonszámon illetve a thaitradebudapest@thaicomm.hu e-mail címen várja.

Thailand Delivers with Safety

A DITP* kampánya: Thaiföld biztonsággal szállít *DITP, illetve a Thaiföldi Kereskedelmi Minisztérium Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési HivatalaKülön köszönet illeti Nótári Zsoltot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.